ТОП,Политика

Мисајловски: Потпишан договорот за изградба на експресниот пат Штип – Кочани

Мисајловски: Потпишан договорот за изградба на експресниот пат Штип – Кочани

Патот ќе биде со должина од 28 километри и ќе има четири ленти, а инвестицијата е вредна 20 милиони евра. Експресниот пат ќе го градат домашните компании „Гранит“ и „Бетон“.

Особено ми е драго што можам да објавам дека е потпишан договорот за изградба на експресниот пат од Штип до Кочани. Со овој проект го продолжуваме инвестицискиот циклус во изградба на експресните патишта во Република Македонија. Ова е трет експресен пат што ќе започне да се гради во Република Македонија, изјави Мисајловски.

Според него, изградбата на патот ќе биде од големо значење за поврзување на источниот дел со останатиот дел од државата.

Мисајловски посочи дека во овој регион во тек е и изградбата на автопатот од Скопје до Штип, а се гради и експресниот пат од Велес до Штип. Во тек е и евалуација на понудите за изградба на експресните патишта од Штип до Радовиш и од Ранковце до Крива Паланка.

Директорот на јавното претпријатие за државни патишта Александар Стојанов истакна дека изградбата на патот од Штип до Кочани ќе се одвива во две фази, а потпишаниот договор се однесува на првата фаза од Штип до Крупиште.

За втората фаза од Крупиште до Кочани се очекува следната година да се објави тендерот, изјави Стојанов.

За следната година се очекува да се распише и тендерот за изградба на експресниот пат од Охрид до Пештани.