Свет

Мишел Обама во посета на Кина

Мишел Обама во посета на Кина

Сопругата на американскиот претседател, Мишел Обама, денеска со Пенг Лијуан, сопруга на кинескиот претседател, го посети елитното кинеско средно училиште при Универзитетот во Пекинг.

Мишел, која е во прва посета на Кина, во која што пристигна со двете ќерки и мајката, разговарала со учениците од училиштето, од кои 33 Американци се во програмата за размена.

„Сите ученици одлично говорат англиски јазик и тешко се разбираат“, рекла Тина Чен, шефица на кабинетот на Мишел Обама.

Некои од учениците Кинези изразија желба своето образование да го продолжат во САД. Целата на посетата е поддршка на образованието и контактите на учениците од двете земји.