недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Мисија на ММФ почнува официјални разговори со делегација од Србија

mmf

Последни вести

Мисија на Меѓународниот монетарен фонд почнува денеска официјални разговори со делегација од Србија за прва ревизија на аранжманот со Белград од 1,2 милијарди евра, пренесува МИА.

Планирано е разговорите да траат до 12 мај.

Главни теми за тригодишниот аранжман ќе бидат состојбата во јавните финансии на Србија, реструктуирање на јавни претпријатија, намалување набројот на вработени во јавниот сектор и приватизација.

ММФ и одобри на Србија на 23 февруари стенд-бај аранжман за структурни реформи и мерки за штедење за намалување на буџетскиот дефицит.

Се уште не е објавен план за рационализација на јавниот сектор, а доцнат и приватизациски постапки за останатите јавни претпријатија. Владата на Србија смета дека ММФ ќе бидат задоволни од мерките за штедење – во  првите четири месеци буџетскито дефицит е за околу 50 милијарди динари помал од планираното.

Најчитани вести