среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 0

Миткова: Неделава ќе се земаат примероци од поплавените ниви

Ситуацијата е најтешка во Стајковци, каде што наносот е повеќе од 50 см, а тој нанос според нашата проценка е измешан и со фекалии.

mitkova-640x278

Последни вести

Многу мал дел од поплавените земјоделски површини кои настрадаа во невремето кое го зафати скопскиот регион пред две недели ќе бидат подготвени за есенските земјоделски работи. Се очекува првите примероци за анализа од поплавените ниви да бидат земени неделава.

За тоа од каде ќе бидат земени првите анализи, колку време ќе се проверуваат земените примероци како и кои земјоделски култури се погодени поразговаравме со професорката на факултетот за земјоделски науки Татјана Миткова.

Таа вели дека одделни делови на теренот се со различни штети.

-Ситуацијата е најтешка во Стајковци, каде што наносот е повеќе од 50 см, а тој нанос според нашата проценка е измешан и со фекалии. Поради ова очекуваме и појава на патогени микроорганизми, вели за ТВ Нова Миткова.

Најчитани вести