Македонија

Мизо: Годишниот извоз над очекувањата и проекциите за оваа година

Мизо: Годишниот извоз над очекувањата и проекциите за оваа година

 Годишниот извоз над очекувањата и проекциите за оваа година. Монтанте металните производи се пред се за шински возила, Гентерм е производство за автомобилската индустрија, додека турската компанија во Кочани е во земјоделскиот сектор. Овие три компании доаѓаат од различни сектори и од различни држави. Најважното е што се диспертизарни на територија на целата држава, вели Виктор Мизо, директор на индустриските зони.

Мизо: Годишениот извоз над очекувањата и проекциите за оваа година
<strong>Годишениот извоз над очекувањата и проекциите за оваа година</strong>

Се поголем број на компании како што размислуваат да се лоцираат во разни места низ Македонија, увидовме дека има потреба и за зголемување на бројот на зоните. Кумановско-липковскиот регион е еден од најголемите региони од гледна точна на популација во Македонија кој не е опфатен со вакви слободно економски зони, каде трудоинтензивните компании кои вработуваат 1.500 и повеќе луѓе бараат таков вид на градови и региони, бидејќи многу од нив не сакаат директно да конкурираат и да бидат лоцирани до некоја друга компанија со слично производство и сличен кадар. Маврово- Ростуше е во еден регион кој долго време бил економски запуштен и ова ќе биде начин тој да се доразвие, вели Мизо.

Директорот на ТИРЗ очекува да расте извозот и истакна дека според очекувањата годинава извозот ќе изнесува околу 1,5 милијарди евра за целата година. Ваквата бројка е далеку над очекувањата и проекциите направени за оваа година.

https://youtu.be/EprbEHknDIk