Балкан

ММФ: Бегалците ја чинеа Грција 300 милиони евра во 2015-тата година

ММФ: Бегалците ја чинеа Грција 300 милиони евра во 2015-тата година

Грција досега потрошила 300 милиони евра или околу 0, 17 отсто од БДП, според Меѓународниот Монетарен Фонд, пренесува Грик Рипортер.

Според извештајот најголеми фискални трошоци од бегалската криза во 2015-тата имале Шведска (0, 5% од БДП) и Данска (0, 47 % од БДП).

Поголеми од трошоците на Грција се трошоците на Германија и Италија (20% од БДП) и Холандија (0, 18 % од БДП).

Во споредба, Шпанија има мошне ниски трошоци, кои изнесуваат само 0, 006 % од БДП.

Во извештајот нема проценки за 2016-та година, но се нагласува дека трошоците за барателите на азил мже да бидат од огромна важност за некои европски земји.