понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 0

ММФ: Падот на цената на нафтата ќе придонесе за раст на БДП во светот

mmf

Последни вести

Падот на цената на нафтата ќе придонесе за раст на Бруто домашниот производ во светот меѓу 0,3 и 0,7 отсто следната година, оценија економистите на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), Оливија Бланшар и Рабах Арезеки, пренесе МИА.

Тие проценуваат дека цената на нафтата, која од јуни падна за речиси 50 отсто, малку ќе поскапе, но оти и натаму ќе биде под новото на кое била изминатите неколку години.

Бланшар и Арезеки на блогот на сајтот на ММФ нагласуваат дека и побарувачката и понудата придонеле за драстичен пад на цената на нафтата, како и дека е неизвесно како тие фактори во иднина ќе се менуваат.

Увозниците на нафта, од кои најголемиот дел се во развиените земји, но и во земјите со забрзан стопански раст ќе имаат корист поради намалувањето на трошоците на горивото, додека извозниците ќе имаат помали приходи.

Ризиците за фискалната стабилност се зголемени, но и натаму се ограничени, оценуваат Бланшар Арезеки и додаваат дека големиот притисок врз домашните валути е забележан во неколку земји извознички на нафта како Русија, Нигерија и Венецуела.

За извозиците на нафта, кои немаат силни фискални правила, притисоците врз буџетот и валутата би можеле да бидат важни, што може да доведе до раст на инфлацијта и натамошна депрецијација на нивните валути.

Најчитани вести