Магазин

Многумина неможат да ја решат оваа математичка задача за деца – ќе можете ли вие?

Многумина неможат да ја решат оваа математичка задача за деца – ќе можете ли вие?

Оваа математичка задача ја објави една жена од Велика Британија која е зачудена од тоа што нејзиното 7-годишно дете добива толку тешки задачи во училиште. Точниот одоговор неможеле да го најдат голем број возрасни луѓе.

Оваа задача мошне брзо се прошири на интернет. Обидете се дали ќе можете вие да ја решите.

Задачата е следна:

Во воз имало одреден број луѓе. На првата станица излегле 19 лица, а 17 влегле во возот. Сега во возот има 63 лица. Колку луѓе имало во возот на почетокот?

Ако и вие „запнавте“ одговорот побарајте го на следната страница…