Балкан

Мнозинство Црногорци го поддржуват влезот на земјата во НАТО

Мнозинство Црногорци го поддржуват влезот на земјата во НАТО
Мнозинство Црногорци го поддржуват влезот на земјата во НАТО

Мнозинство граѓани од Црна Гора го поддржуваат пристапувањето на земјата кон НАТО, изјави министерката за одбрана на Црна Гора Милица Пејановиќ-Ѓуришиќ, јави ТАСС.

– Црна Гора е демократска држава, каде што се зема предвид она што го мисли народот, нашите граѓани, изјави Ѓуришиќ во говорот пред Атлантскиот совет во Вашингтон.

– Со големо задоволство морам да кажам, дека мнозинството граѓани на Црна Гора го поддржуваат членството во НАТО, посочи министерката и дополни, дека разликата меѓу приврзаниците и противниците на Алијансата е околу 10 проценти.

Црна Гора очекува да влезе во НАТО кон средината на 2017 година, изјави неодамна премиерот Мило Ѓукановиќ, откако неговата земја и НАТО потпишаа протокол за пристапување, и покрај загриженоста на Русија во врска со овој потег.

Црна Гора ќе биде третата земја од Западен Балкан, која ќе пристапи кон Алијансата, по Албанија и Хрватска.