Свет

Мнозинството избирачи во САД сметаат дека медиумите се пристрасни кон Трамп

Мнозинството избирачи во САД сметаат дека медиумите се пристрасни кон Трамп

Педесет и шест проценти од анкетираните посочуваат дека медиумите се однесуваат негативно кон милијардерот.

Само пет проценти наведуваат дека новинарите го поддржуваат Трамп и го претставуваат во добро светло.

Според 37 отсто од анкетираните, американските медиуми известуваат балансирано за предизборната кампања.

Осумдесет и седум проценти од републиканците дадоа мислење дека новинарите водат негативна кампања за нивниот кандидат.

Трисет отсто од приврзаниците на кандидатот на Демократската партија, Хилари Клинтон, оценуваат дека мадиумите се однесуваат пристрасно кон Трамп.

Шеесет проценти од демократите не гледаат пристрасност кон ниту еден од двајцата кандидати.

Истражувањето покажува, дека 51 процент од анкетираните сметаат оти медиумите ја поддржуваат Клинтон, додека осум проценти го наведуваат спротивното,

Шеесет и седум проценти од приврзаниците на Клинтон велат дека известувањето за предизборната кампања е балансирано, додека 87 проценти од приврзаниците на Трамп истакнуваат дека медиумите ја поддржуваат неговата ривалка.

Анкетата е спроведена електронски, во период од 20 до 24 октовмри, на 1.546 полнолетни лица, вклучителни и 1.212 веројатни гласачи.

Истото истражување покажува дека само 35 проценти од приврзанците на Трамп веројатно ќе ги прифатат резултатите од гласањето, ако Клинтон ја извојува победата, додека 64 проценти велат дека ќе има сериозни сомненија за веродостојноста на гласањето, ако кандидатот на републиканците не ја добие победата.

Ако Трамп ја победи, 61 проценти од демократите ќе ги прифатат резултатите.

Само 30 проценти од приврзанците на Клинтон неволно ќе ги прифатат резултатите, доколку поранешниот државен секретар на САД загуби.

Вкупно 77 проценти од веројатните гласачи велат дека ќе ги прифатат резултатите како легитимни ако победи Трамп, додека 70 проценти го наведуваат истото како победник биди Клинтон.