понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 51

МНТ стана член на Европската театарска конвенција

Мрежата ЕТС е основана во 1988 година за промовирање на современиот театар, поддршка на мобилноста и размена на актерите низ цела Европа и пошироко.

МНТ стана член на Европската театарска конвенција

МНТ стана член на Европската театарска конвенција

Поврзани вести

Македонскиот народен театар стана член на Европската театарска конвенција (European Theatre Convention-ETC) – најголема европска мрежа на театри. МНТ е зачленет за време на интернационалната конференција на ЕТС која се одржа од 21 до 24 април во Театр де ла Мануфактур во Нанси, Франција.

Мрежата ЕТС е основана во 1988 година за промовирање на современиот театар, поддршка на мобилноста и размена на актерите низ цела Европа и пошироко. Целта е да ја потврди улогата на театарот и револуционерна сила при формирање на европската сцена, нудејќи пристап до културата на сите генерации преку висококвалитетни креативни и иновативни театарски проекти.

Конференцијата на ЕТС што се одржа во изминатите четири дена беше на тема „Театарот надвор од границите“ и учествуваа над 40 режисери, уметници, драматурзи и продуценти од повеќе од 25 државни театри од Европа.

Најчитани вести