петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 65

Могенс Лукетофт нов претседател на Генералното собрание на ОН

luketofff

Поврзани вести

Данецот Могенс Лукетофт ќе биде новиот претседател на Годишната сесија на Генералното собрание на ОН, која ќе почне со работа во септември.

Тој на есен ќе го замени досегашниот претседавач Сам Кутеса од Уганда.

Следната Годишна сесија на Генералното собрание ќе биде јубилејнам 70-та, а интересно е што Лукетофт токму за време на неговиот мандат, на 9 јануари 2016, ќе го прослави 70. роденден.

Социјалдемократот Лукетофт моментно е претседател на данскиот Парламент. Тој е поранешен министер за финансии и за надворешни работи.

Најчитани вести