Македонија

МОН: Прашањата на тестот за екстерно и тие што се јавно објавени, не се различни

МОН: Прашањата на тестот за екстерно и тие што се јавно објавени, не се различни

Министерството за образование и наука ја демантира информацијата објавена во дел од медиумите, во која се наведува дека прашањата коишто се дел од тестовите при процесот на екстерното тестирање, се различни од прашањата коишто беа јавно објавени на  интернет страницата prasanjaeksterno.dic.edu.mk.

„Информираме дека се работи за истите прашања, коишто се изведени и изготвени согласно наставните планови, програми и цели и за кои постоеше можност, доколку некој од учениците или било кој граѓанин забележи извесна грешка од техничка или друга природа, да пријави со само еден клик на апликацијата/прозорчето поставено веднаш до секое прашање.

Министерството за образование и наука уште еднаш потврдува дека доколку во меѓувреме, додека трае тестирањето се констатира извесна потреба од корекција на прашање, ниту еден ученик нема да биде оштетен со одземање на бодови при оценувањето, туку напротив, тоа прашање нема да се земе во предвид при формулирањето на конечната оценка од тестот.

Истовремено, апелираме до сите општествени чинители и субјекти кои преку пласирање на невистинити информации се обидуваат да манипулираат со учениците заради остварување на дневно политички цели, наместо манипулација и злоупотреба, да придонесат кон заложбите за градењето на поквалитетен образовен систем на сите нивоа, што впрочем и треба да биде наша заедничка и единствена цел“, се вели во демантот.