Магазин

Мондиано добитник на Нобеловата награда за книжевност

Мондиано добитник на Нобеловата награда за книжевност

Францускиот новелист, шеесет и девет годишниот Патрик Мондиано, е добитник на овогодишната Нобелова награда за книжевност, соопшти Нобеловиот комитет.

Шведската академија му додели 8 милиони шведски круни или 1,1 милион долари за уметност за сеќавање со која успеал да евоцира спомени на најинтензивни човечки судбини и открил каков е животот под окупација.