Балкан

Морава го пресече патот до Свилајнац, помошта не може да стигне

Морава го пресече патот до Свилајнац, помошта не може да стигне

Претседателот на општината на Свијалнац, Предраг Милановиќ изјави за Танјуг дека Велика Морава го пресекла и сопрела сообраќајот на патот Белград-Ниш-Марковац-Свилајнац што ја отежнало доставата на помош во градот.

„Морава е голема и помалку се прелева околу Свилајнац, не го загрозува директно Свилајнац, но Ресава не може да се влее во Морава па се враќа,“ изјави тој.

Покрај Морава, проблем прави и реката Рача, додаде Милановиќ.

Тој додаде дека Свилајнац се уште нема питка вода , а ниту струја. Во многу домови има вода, школите и многу установи не работат.

„Полна е Ресава, полна е канализацијата, па испумпаната вода од куќите се враќа,“ додаде тој.

Милановиќ истакна дека вчера започна собирање на угинатите животни и дека тоа е добро организирано од страна на ветеринарската служба од Калиферије во Чуприја.

Тој истакна дека високиот водостој на Велика Морава уште прети на прекинување на работата во Термоелектраната „Морава“ во Свилајнац.