Македонија

Моштите на Свети Кирил денеска ќе се изложат во Богданци

Моштите на Свети Кирил денеска ќе се изложат во Богданци

Во Католичкиот храм во Богданци, денеска на празникот на сесловенските апостоли и просветители светите Кирил и Методиј, првпат во Македонија ќе бидат изложени моштите на Свети Кирил.

Во овој католичкиот храм, кој го носи името на солунските браќа, ќе се одржи и света Архиерејска Златоустова литургија, која ќе почне во 10 часот.

Литургијата ќе ја предводи д-р Киро Стојанов, бискуп скопски и апостолски егзарх, а веднаш по неа ќе се одржи Молебен во чест на Светите Кирил и Методиј.

Секој  верник ќе има можност да се поклони пред моштите на свети Кирил.

Свети Кирил почива во базиликата „Свети Климент“ во Рим, а ова е еден од ретките сертифицирани примероци од неговите мошти.
mos_MG_4135