Свет

Москва или Вашингтон не може да одлучуваат кој да управува со Египет

Москва или Вашингтон не може да одлучуваат кој да управува со Египет

САД сметаат дека одлуката за тоа кој ќе биде новиот претседател на Египет треба да ја донесе египетскиот народ, а не Москва или Вашингтон, изјавил пред новинарите претставникот на Стејт департментот Мари Харф, пренесе „Интерфакс“.

„Ние, се разбира, не даваме препораки за некоја од кандидатурите. Не мислам дека САД или г-дин Путин треба да одлучат кој да управува со Египет. Тоа е обврска што треба да ја превземе египетскиот народ“, истакнал Харф.

Коментарот на дипломатот доаѓа по изјавата на рускиот претседател, Владимир Путин, кој на средба со министерот за одбрана и министерот за надворешни работи на Египет, истакна дека Русија го следи развојот на ситуацијата во Египет со претпазливост и му посакува на раководството на земјата успеси на патот кон мирот и согласноста.