Балкан

Можна нова масовна гробница со тела на Срби во Косово

Можна нова масовна гробница со тела на Срби во Косово

Тужителството за воени злосторства во Србија и Тужителството на ЕУЛЕКС ја проверуваат информацијата за постоење на масовна гробница со српски жртви во селото Пискот кај Ѓаковица.

Тужителството за воени злосторства е во соработка со Единицата за истражување на воени злосторства при Тужителството на ЕУЛЕКС дошло до информација за локација за потенцијална масовна гробница во кои се закопани посмртните останки на српски цивили во селото Пискот на територијата на општина Ѓаковица, кои настрадале за време на вооружениот конфликт на Косово во 1998 и 1999 година.

Како што е соопштено, Српското тужителство располага со информации за евентуални посмртни останки на оваа локација кои можат да припаѓаат на жртвите на злосторствата на ОВК во логорот „Ликовац“.

Тужителството на ЕУЛЕКС по овој повод донела наредба за ексхумација, аутопсија и индентификација на евентуалните посмртни останки на одредената локација, се наведува во соопштението.