Македонија

Можна појава на одрони на патиштата кои минуваат низ клисурите и засецитe

Можна појава на одрони на патиштата кои минуваат низ клисурите и засецитe

На ден 30.10.2014(Четврток) од 08:00 – 16:00 часот  патот Р1 208 – Подмоље – Струга – Радожда (Стар пат) на км 0+000-до 4+800 во делот од Подмоље до крстоснување Евро Хотел поради изведување на градежен зафат ке биде затворен за сообраќај ,односно сообраќајот ке биде пренасочен да се одвива по магистралниот пат А2 – Подмоље – Ќафасан . До возачите упатуваме апел за почитување на сообраќајата согнализација која ке биде поставена тој ден на посочената делница и посочениот период.

Од 27.10.2014 година воведени се нови термини за одвивање на сообраќајот на патниот правец Скопје – Македонски брод низ Јасен

-во правец од Скопје кон Македонски Брод сообраќајот се одвива од 07:30 до 08:30, и од 14:30 до 15:30 часот.

-во правец од Македонски Брод кон Скопје сообраќајот се одвива од 06:00 до  07:00, и од 16:00 до 17:00 часот.

Сообраќајот на сите останати државни патишта во Македонија се одвива без забрани, по суви коловози.

АМСМ препорачува внимателно возење, прилагодена брзина на движење и почитување на поставената сообраќајна сигнализација. Посебно внимание е потребно на делниците кои минуваат низ клисурите и засеците, особено на патните правци Катланово – Велес, Маврово – Дебар – Струга, Демир Капија – Удово, каде е можна почеста појава на одрони.

– Според информација од ГЕИНГ инженеринг, за потребите за „Извршување на геотехнички истражни работи и изработка на Технички решенија – Основен проект за Санација на свлечишта и стабилизација на нестабилни зони – свлечиште на патот Р1202 Маврово – Дебар“, од 20.10.2014 до 31.10.2014 се изведуваат активности, а сообраќајот се одвива непречено.

– Поради изведување работи на пат (гребење на асфалт) на патниот правец Велес – Скопје (од З.П. Кула – до тунелот Катланово) сообраќајот се одвива по една коловозна лента, за што е поставена соодветна сообраќајна сигнализација.

– На патниот правец А1 Гевгелија-Скопје од надвозникот кај клучка Велес до наплатната станица Отовица се изведуваат работи на мостовите, а сообраќајот по тие мостови се одвива по една сообраќајна лента.

– На патниот правец Велес-Штип се врши реконструкција и рехабилитација од депонијата Велес до с.Лозово.

 

– Од ГЕИНГ инжинеринг информираат дека за проектна документација за рехабилитација на државните патишта, од 19.08.2014 год. се започна со активности на патиштата,  односно геодетско снимање и геотехнички истражни работи на следните патни правци:

-на државен пат Р2343 (Р-502), делница Делчево – Голак

-на државен пат  А-3, делница Превалец (Кочани) – Делчево

-на државен пат  Р2335 (Р-512) и Р2336 (Р-514), делница Лажани – Ропотово – Црнилиште (Општина Долнени)

-на државен пат Р1402 (Р-605),  делница од Старо Коњарево до Ново Коњарево

-на државен пат  Р2335 (Р-512) делница Кривогаштани – Обршани – Воѓани

Работите се изведуваат во временски период од 06:00 до 19:00 часот, а активностите се очекува да бидат со времетраење од 4 месеци.

На сите овие патни правци за изведувањето на градежните работи има поставено соодветна патна и сообраќајна сигнализација.

Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен.

На граничните премини нема подолги задржувања за влез и за излез од државата. Напомена дека оваа информација се однесува само за македонската страна на премините.