Свет

Можност за проверка на жителите на Париз на Фејсбук

Можност за проверка на жителите на Париз на Фејсбук

Фејсбук покрена можност за проверка на безбедноста на жителите на Париз.

Претходно корисниците на Твитер ги повикаа граѓаните да пружат засолниште секому во неволја, користејќи го хаштагот „PorteOuverte“ (Отворена врата), пишува Дејли меил.

Британскиот весник објави дека Фејсбук ја активирал опцијата „чек-ин“ за жителите на Париз, па корисниците во француската престолнина испраќаат известувања преку Фејсбук на мобилните телефони за да контактираат со пријателите и семејството дали се безбедни после терористичките напади и нудат проверка на кој и да е од нивните пријатели во загрозените области на градот, со можност за известување „безбедни“.