Свет

Му пропаднал бомбашкиот напад поради нечиста долна облека

Му пропаднал бомбашкиот напад поради нечиста долна облека

Терористичкиот напад на „Бомбашот од Детроит“ од декември 2009 година, не успеал само затоа што експлозивот се „извалкал“ во долната облека што ја носел терористот и не ја заменил повеќе од две недели.

Нигериецот Умар Абдулмуталаб, се обиде да предизвика експлозија во патничкиот авион на американската компанија „Делта Ерлајнс“ над Детроит, но наместо тоа успеа само да ја  потпали својата долна облека каде била сокриена бомбата.

Тоа предизвика  силни изгореници по долниот дел од телото на терористот, како и паника меѓу патниците. Планот на Ал Каеда да се предизвика тежок терористички напад не успеа.

Експерт на американската Агенција за безбедност во транспортот тврди дека бомбашкиот напад пропаднал само затоа што напаѓачот „ја носел истата долна облека повеќе од две недели“.

Според овој експерт, експлозивот во пеколната направа „се разложил“ затоа што премногу долго бил до телото на терористот.

Умар Абдулмуталаб се школувал во Велика Британија и извесно време живеел во Лондон. Сега е во затвор во САД, осуден на доживотен затворска казна за подготвување заговор за масовно убиство.

Бомбата во долна облека беше осмислена и изработена од ќелијата на Ал Каеда на Арапскиот Полуостров. Американското и европските разунавања стравуваат дека оваа ќелија трага по бомбаш-самоубиец кој би можел во авион да внесе „стелт“ бомба, невидлива за сегашните скенери за откривање метал. Терористот се бара меѓу повратниците од сириската војна.