четврток, 27 јули 2017  |  Вести денес: 49

Мукоски: Законот беше повлечен во интерес на преговарачкиот процес

mukoski-sobranie

Поврзани вести

На вчерашната 75 седница на Собранието на Република Македонија на која се дискутираше за пакетот измени кои произлегуваат од договорот од Пржино во својата реплика кон пратеникот Мисовски, пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ Крсто Муковски истакна дека во интерес на преговарачкиот процес беше повлечен предлог законот кој се однесуваше на објаување на нелегално стекнатите материјали.

Сакам да напоменам дека жалам, искрено жалам што ова законско решение го повлековме, кажав дека има простор за одредени модификации како што кажа колегата Талат Џафери, искреиравте такво мнение во јавноста дека со ова законско решение сме против новинарите што не беше точно. Мислам дека треба како луѓе прво да го почитуваме правото на презумција на невиност, што за жал не се почтува и правото за приватност. Со тој закон токму се регулираше таа материја и со тој закон токму тие материјали требаше да се предадат на оние органи и институции кои што треба да ја утврдат вината за направените грешки или злоупотреби на службената должност, нагласи Мукоски.

Пратеникот на ВМРО-ДПМНЕ,  на крајот им порача на опозициските пратеници да го прочитаат законот што ќе го гласаат и власта и опозицијата, како и одредбите од кривичниот законик, односно дека суштината е иста се менува само формата.

Најчитани вести