понеделник, 24 октомври 2016  |  Вести денес: 30

МВР бара кафулињата во зградите да работат еден час помалку

unnamed

Последни вести

Намалување на работното време за еден час на угостителските објеки кои функционираат во скоп на станбени згради, нова надлежност на МВР да го контролира работното време на овие локали, како и годишно издавање лиценца за работа, се дел од измените во Законот за угостителство, што ги иницира Министерството за внатрешни работи.
Со нив би требало да се решат проблемите од типот: пуштање премногу гласна музика во време за одмор, нарушување на јавниот ред и мир како и непостоење на соодветни сообраќајни решенија пред угостителските објекти. Измените би требало да најдат соодветни решениja на овие проблеми во интерес на спокојството на граѓаните, но од друга страна, ќе се внимава законскте регулативи да не влијаат негативно и врз работата на угостителите кои се еден од водечките столбови на македонската економија.

Денеска во Градското собрание се одржа отворена дебата на која учествуваа и сопственици на угостителски објекти, но и станари на колективни згради во кои функционираат вакви локали. Предлозите за измните во законот ги презентираше министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска, која заедно со министерот за економија Беким Незири и градоначалникот на Град Скопје и претседател на ЗЕЛС, Коце Трајановски, разменија мислење со угостителите и граѓаните со цел изнаоѓање најповолни законски  решенија.

Повод за иницирање на измeни во Законот за угостителство, како што посочи Јанкуловска, се се’ позачестените пријави од граѓани, кои оосбено се однесуваат на угостителски објекти кои се во скоп на станбени згради. За илустрација, во 2014 година имало  714 барња за поведување на прекршочна постапка за нарушување на јавен ред и мир.

Останатите  предлози на МВР за законски измени, предвидуваат отворање на угостителски објект во станбена зграда со согласност од Заедница на станари и од општината,  а доколку се работи за локал во индивидуален објек, согласност за работа ќе треба само од општината. Објектите во кои се послужува  храна, ќе треба да имаат согласност од МВР за заштита од јавен ред и мир, а ноќните клубови ќе треба да имаат и согласност за сообраќајот.
Со новите предлози,  доколку некој угостителски објект има три барања за непочитување на  работното време, ќе му се изрече мерка за времена забрана за работа.  Во однос на бучавата, на која се однесуваат и најголем дел од поплаките на граѓаните, МВР заедно со Министерството за транспорт и врски, Министерството за здравство и Министертсвото за животна средина, предвидуваат намалување на граничните вредности за бучавата во овие објекти.

При дискусијата, министерот за економија истакна дека целта на измените не е да се нанесе штета на угостителите, но, да се излезе во пресрет на граѓаните. Назири напомена дека нема да се прифати никаква иницијатива за законски измени доколку не е поддржана од угостителите.

Угостителите децидни дека се потребни измени во овој закон, но, првично не изразија задоволство од идејата за скратување на работното време за еден час за локалите во станбените згради, бидејќи тоа би значело фаворизирање на другите угостителски објекти.
Тие предложја да се разгледа можноста за временска толеранција околу затворање на локалот, период кога гостите би требало да го напуштат локалот. Исто, така, предложија и формирање на туристички зони, каде што угостителските објекти би работеле до раните утрински часови,  по  пример на други развиени метрополи.

Најчитани вести