Македонија

МВР, МОН и ВМРО-ДПМНЕ: Набавена е само една лабораторија за кои постојат докази и документи

МВР, МОН и ВМРО-ДПМНЕ: Набавена е само една лабораторија за кои постојат докази и документи

Министерствата за внатрешни работи за образование и наука, и ВМРО-ДПМНЕ денес најостро ги демантираат и осудуваат наводите изнесени од СДСМ и партискиот потпретседател Фросина Ременски поврзани со АФИС системот.

Во реакцијата МВР на увид доставува документи со кои потврдува дека поседуваат само еден систем кој не е украден и не се користи за изработка на лични документи.

-Вистината е следна. Нема украдени AFIS системи или било какви системи кои се исчезнати. Според владината одлука на МВР му е доставен еден систем. Во моментов поседуваме еден систем, кој не е украден и не се користи за изработка на лични документи. На СДСМ му стоиме на располагање да ја покажеме опремата и да им ги расчистиме сите нејаснотии и сите детали кои очигледно не ги разбрале. Го повикуваме СДСМ доколку има барем еден доказ да го приложи и да каже кој е тој систем што е украден и од кого е украден, истакнуват од МВР.

Во однос на наводното „изигрување на тендерска постапка“, од МОН велат дека избрана е фирма за набавка на само една лабораторија. За првите две лаборатории, потенцират од МОН, постапката е поништена поради високата понудена цена.

-Оттука апсолутно е неточен податокот дека се набавени три лаборатории, па затоа не е возможно да исчезне нешто што и не постои (не е набавено). На огласот објавен на Бирото за јавни набавки, согласно законските одредби за водење на постапи за јавни набавки, наведен е оглас за избор на понудувач и склучен договор со понудувачот (за набавката на една лабораторија), бидејќи согласно правилата на БЈН, се објавува и договорот со понудувачот, реагираат од Министерството за образование и наука.

Со реакција излезе и ВМРО-ДПМНЕ од каде велат дека ваквите тврдења на СДСМ, кои со докази и факти се побиени, покажуваат дека СДСМ или не знае да чита информации или намерно манипулира со јавноста со цел да ја прикрие срамната монтажа.

Двете министерства и партијата на власт апелираат СДСМ да не ја манипулираат јавноста со изнесување невистини и наводни афери.