недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Видео: МВР со детали за дивиот мобилен оператор

DSC_8772 (1)

Последни вести

Министерството за внатрешни работи документираше исклучително редок случај на компјутерски криминал во кој во стан во Гостивар беше откриена опрема со која станот практично бил претворен во нелегален мобилен оператор преку кој бил реализиран меѓународен мобилен сообраќај на црно.

Секторот за компјутерски криминал и дигитална форензика – Одделение за истраги за компјутерски криминал, ја реализираше Криминалистичката обработка “ СИМ БОКС “, поради постоење на основано сомнение за сторено кривично дело “Компјутерска измама“.

DSC_8773 (1)

На територијата на Гостивар по претходно обезбедена Судска наредба од Судија во претходна постапка, беше извршен претрес на дом и помошни простории во сопственост на 42 годишно лице од Гостивар кое во моментот не било присутно таму. Од извршениот претрес, пронајдена е и одземена софистицирана техничка опрема која се користела за нелегална интерконекција за мобилен (GSM) сообраќај кон голем број странски држави, а се состои од :

– Два TELE 5 V Gate сим бокс уреди, кои содржат 10 модули за СИМ картички (со капацитет на еден модул од 56 СИМ картички) или вкупно 1280 СИМ картички активни во еден исти момент.
– Два сервера TELE 5 ( SAN NETRA X4200 ) наменети за терминација и трансферирање на телефонскиот сообраќајот од еден вид во друг.
– Еден десктоп компјутер наменет за мониторинг и управување на спомената опрема, односно контрола на реализираниот сообраќај, активни СИМ картички и замена на СИМ картички блокирани од страна на мобилниот оператор.
– Пронајдени се СИМ БОКС уреди со помал капацитет на СИМ картички и антени за истите.
– Запленет е огромен број на СИМ картички ( над 40 000 ) од мобилни оператори од целиот свет, од кои најголем број се на мобилни оператори кои функционираат во соседните држави ( Србија, Босна; Хрватска, Словенија, Албанија и Косово )
– Документација за набавка на споменатата опрема и финансиски пресметки за остварен нелегален меѓународен телефонски сообраќај.

DSC_8781

Во моментот на претресот, опремата била во функција и од истата се вршеле незаконски меѓународни телефонски сообраќај кон Р Србија.

Од првичниот увид на работата на опремата и генерираните компјутерски податоци, утврдени се повеќе ИП адреси во Р. Србија, каде овој сообраќај преку интернет нелегално завршува до крајните корисници.

Од страна на МВР во координација преку CELEK центарот, разменети се информации и податоци за локациите со полициските служби во Р. Србија, каде што од нивна страна извршен е претрес и исто така пронајдена е техничка опрема која претставува дел од пронајдената опрема во Гостивар и истата служи за терминиран сообраќај во Р. Србија.

DSC_8788

Имајќи ја во предвид намената и функционалноста на пронајдената опрема и огромниот број на запленети СИМ картички, најмногу од српски мобилни оператори, може да се констатира дека голем дел од нивниот меѓународен телефонски сообраќај реализиран преку запленетите СИМ картички, терминирал низ серверите запленети во Гостивар.

Од страна на Секторот за компјутерски криминал во наредниот период ќе бидат извршени дополнителни проверки за сите инволвирани лица и правни субјекти во нелегалните активности, проверки за начинот на обезбедување на меѓународен сообраќај, негово терминирање и реализација на истиот.
По извршените дополнителни проверки, ќе биде изготвен соодветен поднесок до надлежното Јавно обвинителство.

Најчитани вести