Македонија

МВР: Состојбата на јужната и на северната граница редовна

МВР: Состојбата на јужната и на северната граница редовна

Министерството за внатрешни работи соопшти дека состојбата на северната и на јужната граница на државата е редовна.

На Табановце нема задржувања на мигранти во прифатните центри, а регистрацијата се одвива редовно.

На јужната граница кај Гевгелија, од грчка страна има околу 700 лица на кои не им се дозволува влез

Останатите бегалци се примаат согласно процедурите.

Од вчера македонските власти, по примерот на колегите од Словенија, Србија и Хрватска пропуштаат само бегалци од местата каде што има воен конфликт, Сирија, Авганистан и од Ирак.