Македонија

МВР: Терористите се засолниле во неколку куќи – акцијата е во тек

МВР: Терористите се засолниле во неколку куќи – акцијата е во тек
Макпетрол не е опфатен со кривичната пријава

Помошник министерот за односи со јавност Иво Котевски во 14 часот одржа кратка прес-конференција во која информираше за последните случувања во Куманово.

„МВР утринава отпочна акција за откривање  и разбивање на терористичка група која според оперативните сознанија со кои што располагавме имала за цел да организира напади врз државни институции. Информациите до кои дојдовме деновиве укажуваа на тоа дека групата влегла илегално во Република Македонија од една соседна држава и преку свои поддржувачи се засолнила и утврдила подготвувајќи се за нивните терористички напади. Надлежните служби во министерството успеаја да ги лоцираат во кумановската Дива населба, односно во неколку куќи на населбата“, информираше Котевски.

Котевски појасни дека станува збор за група која е добро вооружена и обучена за борба во вакви услови и  информираше дека врз основа на претходните информации е изготвен план за постапување и е формиран штаб кој што ги координира активностите на теренот.

„Околу 5 часот денеска специјалните единици почнаа со реализација на планот. Истите наидоа на жесток отпор од терористите кои ги напданаа со автоматско оружје, бомби и снајперски оган.На нападот е одговорено исклучително внимателно и соодветно на ситуацијата. Во моментот сеуште се во тек активностите на теренот“, информираше.

Како што рече, станува збор за специфично подрачје, со тесни улички и голем број куќи што претставува дополнителен ризик за полицајците кои што се на терен.

МВР апелира граѓаните и јавноста да останат мирни, да се воздржуваат.

МВР заради чувствителноста на ситуацијата во овој момент не дава повеќе детали, но најавено е дека подоцна ќе излезе со целосни информации за преземените мерки.