недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

МВР за еден ден издало 715 потврди за барање азил

Издадени нови 616 потврди за поднесување барање за право на азил

Издадени нови 616 потврди за поднесување барање за право на азил

Поврзани вести

Изминатиов ден МВР издаде 715 потврди за поднесување на барање за признавање право на азил во Македонија на странските државјани кои илегално влегле на нашата територија.

Во периодот од 19.06.2015 до 22.07.2015 година во 08,00 часот, издадени се потврди на вкупно 17.610 странски државјани, од кои, 12.965 се од машки пол, 2.309 се од женски, 2.191 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 145 деца кои патуваат без родител, на кои им е издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.

Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-12.798, потоа Авганистан-1.471, Ирак-1.054, Пакистан-606, Сомалија- 423, Палестина-357, Конго-254, Камерун-104, додека останатите се во помал број.

Од започнувањето на издавањето на потврдите до 22.07.2015 година до Одделението  за азил се поднесени 35 барања  за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда , при што 25 барања се од државјани на Сирија за азил од нив шест за деца, потоа три барања од државјани од Пакистан, по две барања од државјани од Мароко, Алжир и Ирак (едно од барањата е за деца) и едно барање од државјанин на Египет.

Најчитани вести