недела, 23 октомври 2016  |  Вести денес: 25

МЗ набави опрема за транспорт на лица со сериозни инфективни заболувања

kolichkaaa

Последни вести

Изолациска количка за транспорт на лица со сериозни инфективни заболувања, скафандери, одела, чизми и 15 дишни апарати набави Министерството за здравство. Станува збор за опрема која ќе биде стационирана во Здравствен дом Скопје и чини околу четири милиони денари, пренесува МИА.

Република Македонија е една од првите земји во поширокиот регион која има набавено ваква опрема. Освен за заболени од ебола, може да се користи и за транспорт на лица со САРС, колера итн.  Министерот за здравство Никола Тодоров денеска направи увид во опремата презентирана во кругот на Поликлиниката Букурешт во близина на Итната медицинска помош.

– Се надевам дека нема да има потреба да се употреби опремата. Ја набавуваме со цел здравствениот систем во Македонија да биде комплетно подготвен за справување со вакви несакани ситуации или последици од сериозни инфективни заболувања, посочи Тодоров.

Оваа опрема, нагласи, ја имаат набавено сите развиени здравствени системи и се користи за транспортирање болни кои имаат сериозни инфективни заболувања.

– Опремата има посебен режим на чување. Предвидено е количката да биде чувана на едно место и да има одговорна установа која има обврска еднаш во период од шест месеци да ја проверува и да биде правен редовен сервис, истакна Тодоров.

Додаде дека опремата може да се користи за транспортирање пациенти од една во друга здравствена установа во државата, за транспортирање пациенти од Македонија во странство и обратно, за транспортирање со амбулатно возило и за авионски транспорт.

фото:МИА

Најчитани вести