Македонија

На „Ало докторе“ досега се јавиле околу 43.177 лица

На „Ало докторе“ досега се јавиле околу 43.177 лица

На телефонската линија за медицински совет „Ало докторе“, од 15 септември минатата година до вчера, се јавиле 43.177 лица.

Од Здравствен дом Скопје соопштија дека од 13 јули до 19 јули за медицински совет на линијата имало 1.113 повици.

Линијата е достапна секој ден 24 часа со цел да се овозможи непосредна медицинска консултација во моментот на појава на какви било симптоми на нарушување на здравјето.

Дваесет и двајца доктори се достапни за медицински совет, а јавувањата се од граѓани од сите градови на Македонија.

На сите оние лица кои се јавиле на телефонската линија „Ало докторе“ им е дадена соодветна медицинска помош преку здравствен совет и соодветна симптоматска терапија. Јавувањата во последната седмица се со широк спектар на најразлична симптоматологија, најчесто за главоболки, стомачен вирус, зголемен крвен притисок и симптомна болка.

Поради високите температури на линијата многу често се јавуваат граѓани за совети и препораки поврзани со топлото време, за совети за убоди од инсекти, заштита од сонце и совети околу терапијата за хронични болести.