среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 51

На Австриец му забраниле да пуши во сопствениот стан

cigari

Последни вести

Пресудата на општинскиот суд во Виена, со која на едно лице му е забрането да пуши во својот стан, ја прошири дебатата за заштитата на непушачите во локалите и на приватното подрачје.

Според австриски „Пресе“, пресудата која се уште не е правосилна, првпат некому во Австрија му забранува да ужива во никотинскиот чад во своите четири ѕида, пренесува Танјуг.

Тужбата ја поднел соседот кој живее над тужениот и кој се почувствувал загрозен од чадот кој се чувствува од станот кат подолу, посебно кога е отворен прозорецот.

Судот пропишал генерална забрана на пушење на тужениот, а со случајот натаму ќе се занимава и Цивилниот суд.

Австриците стравуваат дека оваа пресуда би можела да значи забрана за пушење и во нивните станови.

Најчитани вести