Македонија

На бања догодина ќе заминат 5.500 пензионери

На бања догодина ќе заминат 5.500 пензионери

Заклучно со оваа година петта година по Владата го реализира проектот за бесплатна бањско-климатска  рекреација на пензионерите.

– До сега 27.430 пензионери го имаат искористено правото на бесплатна бањско-климатска рекреација, само оваа година аплицираа над 20.000 пензионери коишто изразија интерес, меѓутоа оваа услуга имаат право да ја искористат 5.500. И за наредната година е планирано 5.500 пензионери да заминат на беплатна бања, а предност имаат тие што не биле, рече министерот за труд и социјална политика Диме Спасов, на денешната отворена владина седница.

Оваа услуга опфаќа 6 полни пансиони, бесплатен превоз, бесплатна бањска терапија и бесплатен здравствен преглед.

За следната 2015 година, како што нагласи Спасов, приоритет ќе бидат рударите коишто се пензионирани, а коишто работеле на подземен ископ, со оглед на тоа што на нив најмногу им е потребна бањско-климатска рекреација.

– Предвидуваме во бодувањето до 50 бода да се добива врз основа на висината на пензијата, до 30 бода во зависност од времетраењето на користењето на пензијата и должината на пензискиот стаж , 10 бода за корисниците на пензија коишто биле рудари и 10 бода за корисниците на пензија коишто имаат инвалидностс над 80 отсто, појасни Спасов.

Повикот ќе се објави на 15.ануари и ќе трае во продолжение од еден месец, односно до 14.февруари, а ќе има и конкретен оглас и информација преку медиумите. Рангирањето ќе го врши меѓуресорска комисија составена од повеќе институции од МТСП, Министерство за финансии и до ПИОМ.

За реализација на овој проект се обезбедени 35 милиони денари плус три милиони денари за превоз