четврток, 17 август 2017  |  Вести денес: 0

На грчките острови има повеќе од 11.500 бегалци и мигранти

Ова е рекорден број бегалци кои се регистрирани на Самос од потпишувањето на договорот меѓу ЕУ и Турција, додека сместувачките капацитети на островот може да примат само 850 лица.

begalcigrcijaaa

Последни вести

На грчкиот остров Самос во последните 24 часа пристигнале 82 нови мигранти, со што бројот на бегалци блокирани на овој остров достигна 2.126 лица.

Ова е рекорден број бегалци кои се регистрирани на Самос од потпишувањето на договорот меѓу ЕУ и Турција, додека сместувачките капацитети на островот може да примат само 850 лица.

Во исто време, од вчера до денеска претпладне на Лезбос пристигнале 20 мигранти и бегалци, а на Хиос се регистрирани пет нови пристигнувања.

Според полициски податоци, на Лезбос во моментов има 5.342 баратели на азил, а на Хиос 4.205 лица. Вкупно, на островите со северниот дел на Егејското Море има 11.673 бегалци и мигранти.

Најчитани вести