Магазин

На овие места ќе биде вистински „пекол“ ако нешто не се преземе

На овие места ќе биде вистински „пекол“ ако нешто не се преземе
На овие места ќе биде вистински „пекол“ ако нешто не се преземе

Висока влажност во воздухот и високи температури до 2100. Година би можеле да им се случат на градови како Абу Даби, Дубаи и Доха.

Во најновите истражувања на научното списание „Nature Climate Change“ се посочува дека високите температури ќе станат нормална појава во Персискиот залив.

Температурите во Доха веќе се неподносливи. Од април до средина на октомври топлините се неподносливи и достигнуваат до 50 сттепени. Во тие месеци не може да се види никој на улица, па дури и на базените и на плажите, со оглед на тоа дека температурата на морето е околу 30 степени.doha

Целиот живот се одвива во автомобили, во трговските центри, во затворени простори. Спиењет без клима е незамисливо. Дури кон крајот на октомври климата станува поднослива, па преку ден е 30-35 степени, а навечер се спушта и до 2 степени.

Една од најголемите причини за загревањето се гасовите кои создаваат ефект „стаклена градна“. Ова би можело да доведе до температури кои би надминале 60 степениво Персискиот залив.