петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 0

На плоштад „Македонија“ изложба на Државниот архив по повод 8 Септември

На 25 паноа се презентирани околу 500 документи и фотографии од најважните случувања и личности кои ги одбележале изминатите 25 години по Референдумот за независност во 1991.

izlozba

Последни вести

По повод Денот на независноста 8 Септември, Државниот архив на Република Македонија денеска на плоштадот „Македонија“ отвори изложба „25 години независна Република Македонија“.

На 25 паноа се презентирани околу 500 документи и фотографии од најважните случувања и личности кои ги одбележале изминатите 25 години по Референдумот за независност во 1991.

Покрај изложбата, ДАРМ на плоштадот постави и штанд со  архивски изданија наменети за продажба, меѓу кои се и документи од едицијата „Копија – верна на оригиналот“, заеднички проект на Архивот и Министерството за култура. Средствата од продажбата ќе бидат донирани за помош на граѓаните од поплавените подрачја.

На отворањето на изложбата присуствуваа министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и директорот на ДАРМ Филип Петровски.

Покрај изложбата, која на плоштадот ќе биде поставена до 20 часот, ќе има и изненадувања за најмладите во вид на балони во црвена и жолта боја, а подготвено е и специјално издание од „Република“, првиот дневен весник во Македонија.

Овој проект на Архивот ќе биде претставен и во Тетово, Охрид, Битола, Прилеп, Струмица, Штип, Велес и Куманово, каде што има архивски одделенија, како и во други општини низ државата.

Министерката изјави дека изложбата која ги претставува најзначајните општествени случувања во досегашното две и полдецениско постоење на македонската држава, е меѓу настаните од програмата за одбележување на годишнината која се организира под покровителство на Владата на Република Македонија.

Претходно, Канческа-Милевска и скопскиот градоначалник Коце Трајановски на прес-конференција ги соопштија настаните со кои ќе се одбележат 25 години од независноста на Република Македонија.

Најчитани вести