среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

На продажба 140 државни станови во Битола

bitola

Последни вести

АД за изградба и стопанисување со станбен и со деловен простор, подрачно одделение во Битола соопшти дека продажбата на општествени станови ќе се врши до 31 март.

-Со новините во Законот за домување кој стапи на сила на 7. јануари годинава, создадени се исклучително поволни услови за откуп на општествените станови во овој град, и тоа може да го направат лица кои што користат општествени станови и лица кои не го оствариле правото на откуп на станот по општествени услови, посочил раководителот на одделението во Битола, Иван Јолевски.

Со новите законски поволности, лицата со ниски примања, самохрани мајки или деца без родители може да ги купат становите со учество од 5, 20 или 30 насто, со исплата во рок од 30 години и со само 4 отсто камата.

-Во Битола за откуп на располагање се 140 општествени станови, и ако овие станови се продадат на лицата со ниски примања, тогаш средствата ќе се реинвестираат за изградба на нови станови со иста намена, појасни Јолевски.

Граѓаните кои имаат намера да го откупат општествениот стан барањата до АД за изградба и стопанисување со станбен простор и со деловен простор, треба да ги достават најдоцна до 3 март, а потоа документацијата ќе биде обработена по службена должност.

Најчитани вести