Свет

На први јануари бројот на населението на Земјата ќе изнесува повеќе од седум милијарди лица

На први јануари бројот на населението на Земјата ќе изнесува повеќе од седум милијарди лица

Бројот на населението на планетата до први јануари 2014 година ќе изнесува 7.137.577.750 лица. Прогнозата е на Бирото за попис на населението на САД, пренесе “ИТАР-ТАСС“.

Во споредба со минатата година зголемувањето е за 77.630.563 лица или 1,1 отсто. Со најголем придонес за овој прираст е Индија со 15,6 милиони лица, потоа Кина, Нигерија, Пакистан и Етиопија.

Во 2025 година населението на Земјата се очекува да достигне осум милијарди лица.