Свет

На Русија и’ одговара укинување на санкциите кон Иран

На Русија и’ одговара укинување на санкциите кон Иран

Евентуалното брзо укинување на санкциите против Иран целосно ќе им одговара на интересите на Русија и ќе биде корисно за билатералните економски односи, изјави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров.

– Иран е стар партнер на Русија. Во основата на нашите односи е традицијата на пријателство и добрососедство. Веруваме дека намалувањето на тензиите околу Иран ќе биде корисно за меѓусебните трговско-економски односи и согласно со тоа ќе има многу поволности за Русија – истакна Лавров, одговарајќи на прашањето зошто Москва му помага на Техеран да се спаси од санкциите, доколку тоа придонесе за пад на цената на нафтата и биде неповолно.

Шефот на руската дипломатија нагласи дека не постојат никакви забрани од Советот за безбедност на ОН за извоз на иранска нафта и гас и дека „Техеран и сега им продава на државите кои не се плашат од западните рестрикции, а и на оние кои успеале да се договорат со Вашингтон“.