Крими хроника

На скопскиот аеродром спречен обид за нелегално изнесување на 105 илјади евра

На скопскиот аеродром спречен обид за нелегално изнесување на 105 илјади евра

На аеродромот „Александар Велики“, вчера за излез од државата се пријавил македонски државјанин М.Љ. кој требало да патува преку Истанбул за Дубаи. При детална царинска контрола на патникот, во појасот под блузата му биле пронајдени две паковки обвиткани во бела хартија облепена со проѕирна селотејп трака. Во паковките биле пронајдени 107 илјади евра, се наведува во соопштението од Царината.

Шверц пари

Согласно Законот за девизно работење на лицето му се вратени 2 илјади евра, а 105 илјади евра се привремено задржани. Против лицето е поведена прекршочна постапка. Македонски државјани можат слободно да изнесат девизни средства во противвредност на две илјади евра.

Во прекршочните постапки кои се водеа во текот на 2016 година поради непочитување на Законот за девизно работење, Царинската управа привремено задржа девизи во противвредност од 604 илјади и 394 евра и 199 илјади денари.

По однос на девизни прекршоци сторени во 2016 година или претходни години, но одлуките по прекршоците станале конечни и извршни во 2016 година, во Буџетот на РМ лани се трансферирани околу 127,6 милиони денари односно девизи во противвредност на два милиони 81 илјада и 758 евра.