Свет

Над 150 затрупани при две свлечишта во Шри Ланка

Над 150 затрупани при две свлечишта во Шри Ланка

Според податоци на локалната служба за справување со вонредни состојби, спасувачките екипи досега во одронетото земјште успеале да пронајдат безживотни тела на 35 лица.

Поради свлечиштата и поројните дождови, властите во тој дел на Шри Ланка евакуираа над 196.000 лица.

Најтешка е состојбата во реонот на градот Аранајака, на 100 километри североистоно од Коломбо, каде свлечиштата срамнија со земја и затрупаа три села.

Претставник на Црвениот крст на Шри Ланка, Невил Нанајакара, кој се наоѓа во погодените подрачја, во изјава за локалните медиуми изрази стравување дека конечниот биланс на жртвите ќе биде многу поголем од досега официјално соопштните бројки.

Според него, при елементраната непогода животите најверојатно ги загубиле меѓу 300 и 400 луѓе.

Во меѓувреме, властите соопштија дека воени хеликоптери усепале да евакуираат над 200 лица, кои останале блокирани во северозападниот крајбрежен регион Путалам.