Македонија

Над 20.500 Македонци ќе гласаат во дијаспората

Над 20.500 Македонци ќе гласаат во дијаспората

Поради големиот број пријавени, ДИК вчера на седница одлучи во Берн, Швајцарија, да отвори три дополнителни избирачки места, а во Венеција, Италија уште две. Првпат оваа година гласачко место ќе биде отворено и во Абу Даби, Обединети Арапски Емирати.

Според информациите од ДИК, за гласање во Берн, Швајцарија, се пријавиле над 4.000 македонски државјани, додека во Венеција речиси 3.000.

Гласачки места со над илјада пријавени во дијаспората има и во Детроит и Њујорк, САД, во Мелбурн, Австралија, и во италијанскиот главен град Рим.

За дополнителните избирачки места допрва ќе се формираат избирачките одбори. Претседател и заменик претседател на овие избирачки одбори се вработени во амбасадите и дипломатско-конзуларните претставништва во земјите каде се отвораат овие места, а останатите членови се предложени од партиите.