среда, 26 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Над 200 прегледи месечно во нефролошките амбуланти низ државата

pregledi

Последни вести

Министерството за здравство од јули минатата година започна со отворање нефролошки амбуланти во рамки на повеќе јавни здравствени установи низ државата и досега се отворени вкупно 10 нефролошки амбуланти, во кои само минатиот месец се реализирани над 200 прегледи.

Прегледите во амбулантите, соопшти Министерството за здравство, се бесплатни за пациентите, а ги закажуваат матичните лекари, во зависност од потребата за натамошни специјалистички испитувања. Воедно, матичните лекари ги информираат пациентите за симптомите на хроничната бубрежна болест и потенцијалните ризик-фактори за ова заболување. Во нефролошките амбуланти се вршат анализи за проценка на бубрежната функција на пациентот, и во зависност од резултатите се препорачува одреден режим на исхрана или соодветна терапија.

Целта е со нефролошките амбуланти да се овозможи рано откривање на хронична бубрежна болест, што претставува главен предуслов да се спречи губењето на функцијата на бубрезите, како и да се намали дејствувањето на ризик-факторите за ова заболување.

Најчитани вести