Балкан

Над 400 мигранти спасени од водите на Егејско Море

Над 400 мигранти спасени од водите на Егејско Море
Над 400 мигранти спасени од водите на Егејско Море

Од водите на Егејско Море, крај брегот на грчкиот остров Лезбос, грчките власти спасија неколку стотини мигранти, пренесоа американските медиуми.

Грчките погранични патроли и припадниците на Европската агенција за контрола на надворешните граници ФРОНТЕКС вчера од релативно мирното море, во седум одделни операции, спасиле 429 мигранти.

Грчките погранични патроли информираа и за најдено тело на удавено момче, на претпоставена возраст од две до три години. Тоа било најдено крај брегот на Лезбос, облечено и со портокалов појас за спасување, каков што вообичаено носат бегалците кои се обидуваат од Турција да се префрлат во Грција преку Егејско Море.