Македонија,Политика

Над 45 отсто од граѓаните гласале за претседател до 17 часот

Над 45 отсто од граѓаните гласале за претседател до 17 часот

Излезноста во вториот круг од претседателските избори до 17 часот изнесува 45,62 отсто. Што значи дека цензусот за избор на претседател од 40 отсто е исполнет. Според законсите правила за претседател ќе биде избран кандидатот кој на вториот круг од изборите ќе освои повеќе гласови под услов на гласање да излезат најмалку 40 проценти од вкупното избирачко тело.

sedum

До 17 часот вкупно гласале 801.872 гласачи од вкупно запишаните 1.779.572.

naeset

cenzus

zupa