Балкан

Над сто милијарди евра се повлечени од грчките банки

Над сто милијарди евра се повлечени од грчките банки

Над сто милијарди евра биле повлечени од депозитите во грчките банки од почетокот на крзата до сега, што го довел банкарскиот систем до хеморагичен шок, пишува грчкиот весник „Имерисија“.

На почетокот од кризата, банкарските депозити на Грците изнесувале 235 милијарди евра, а потоа сумата се намалила на 133 милијарди.

Само во февруари годинава од банките биле повлечени над седум милијарди евра, најмногу поради стравот кој настапил пред спогодбата со кредиторите на 20 февруари, а исто така и од стравувањата дали и воопшто таква спогодба ќе има.

Голем дел од влоговите биле изнесени во странство, друг дел граѓаните чуваат во домовоите, додека значителен дел граѓаните го користеле за задоволување на итни потреби.