Свет

Надворешни сили се вмешани во студентските протести во Хонг Конг?

Надворешни сили се вмешани во студентските протести во Хонг Конг?
Надворешни сили се инволвирани во студентските продемократски протести, кои зафатија делови на Хонг Конг, а траат повеќе од три недели, изјави главниот администратор на овој кинески автономен регион, Лајн Чунин.
Лајн, кој ја даде својата изјава пред почетокот на утрешните преговори со студентските лидери, првпат споменува надворешно мешање, повторувајќи ги обвиненијата на централната Влада во Пекинг. Меѓутоа, ниту тој, ниту Пекинг не приложиле докази за ваквите тврдења.
Хонгконгшката студентска федерација веднаш ги отфрли тврдењата, а нејзиниот генерален секретар Алекс Чоу истакна дека администраторот измислува.
Демонстрантите не се согласуваат со одлуката на Пекинг да именува Комисија, која ќе ги одобрува кандидатите за парламентарните избори во 2017 година.
Во последните денови во текот на ноќта полицијата ги растерува студентите од некои улици, но тие се враќаат и продолжуваат со протести.