петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 65

Награда од ОМД за Милчо Манчевски

Изминатава недела во Торонто се одржа ретроспектива на филмовите на Манчевски.

Награда од ОМД за Милчо Манчевски

Награда од ОМД за Милчо Манчевски

Поврзани вести

Режисерот Милчо Манчевски е одликуван со награда за македонско културно наследство од Обединетата македонска дијаспора (ОМД) која ќе му биде врачена на гала-вечер на 14 ноември во Чикаго.
 
На Универзитетот на Чикаго, пак, последниот филм на Манчевски „Мајки“ ќе биде дел од научна конференција за македонски студии, а авторот ќе учествува во дебатата. На научната конференција од 12-ти до 14 ноември ќе учествуваат реномирани лингвисти, слависти, историчари, антрополози и литературни истражувачи од областа на македонските студии. Конференцијата се одржува веќе 25 години на секои три години.
 
Изминатава недела во Торонто се одржа ретроспектива на филмовите на Манчевски. На 10-то издание на Македонскиот филмски фестивал беа прикажани „Пред дождот“, „Прашина“, „Сенки“ и „Мајки“, а Манчевски одржа и мастер-клас на Универзитетот Јорк во Торонто.
 
Истовремено, со проекција на „Мајки“ во Бразил заврши ретроспективата на Манчевски која почна на крајот на август. Неговите филмови „Пред дождот”, „Прашина”, „Сенки” и „Мајки” беаприкажани како дел од едукативната и културна програма „Human Rights Cinedebate“ на Федералниот Универзитет на Рио Гранде до Сул, еден од најголемите бразилски универзитети.

Најчитани вести