Магазин

Награда за директорот на фотографија Наум Доксевски за филмот „Враќање“

Награда за директорот на фотографија Наум Доксевски за филмот „Враќање“
Награда за директорот на фотографија Наум Доксевски за филмот „Враќање“

Директорот на фотографија Наум Доксевски за својот дипломски краток игран филм „Враќање” ја освои наградата „Golden Eye“ во категоријата Најдобар студентски труд на истоимениот фестивал за филмски и ТВ-сниматели кој викендот се одржа во Тбилиси, Грузија.

Во оваа категорија покрај „Враќање” беа номинирани уште два краткометражни играни филма од Унгарија и Германија, а одлуката ја донесе меѓународно жири.

Фестивлот „Golden Eye“ се одржа седма година по ред и покрај доделувањето на наградата негов составен дел беа и презентации на опрема за снимање, мастеркласови со специјални гости, проекции на селектираните филмови во секоја од категориите.

„Враќање” е краток игран филм на режисерката Дина Дума, во продукција на Факултетот за драмски уметности од Скопје, реализиран со буџет од Агенцијата за филм на Македонија. Филмот досега е прикажан на над 30 фестивали и има освоено награди за најдобар филм и за најдобра камера.

Наум Доксевски е дипломиран филмски и ТВ-снимател во класата на проф. Апостол Трпески на Факултетот за драмски уметности во Скопје.  Како директор на фотографија досега има потпишано пет краткометражни играни и неколку документарни филмови.