петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 65

Најголем број од заболените лица се лекуваат на скопските клиники

klinika-564x272

Последни вести

Според податоците од годишниот извештај за дијагностичко сродните групи за 2014 година вкупниот број на хоспитално лекувани во 2014 година изнесува 234.642 пациенти и е поголем за 11.203 случаи, односно за 5 % во однос на 2013 година. Како што денеска на прес – конференција потенцираа директорите Сашо Стефановски и Орхан Рамадани најголемиот број на лекувани акутни болни во болничка здравствена заштита се во регионот на градот Скопје, каде се евидентирани 110.725 или 47,1% од вкупниот број на ДСГ случаи во Македонија (вклучени се и приватните болници со кои ФЗОМ има склучено договор).

Тоа значи дека речиси половина од заболените лица се лекувала на скопските клиники.

Причината а зголемениот број на заболени и хоспитално лекувани пациенти според  директорот на Фондот за здравство Стефановски е зголемената свесност кај граѓаните за нивното здравје.

Во годишниот извештај се опфатени  61 здравствена установа, од кои 56 се јавни здравствени установи, од кои 14 општи болници, 27 клиники, 3 клинички болници, 9 специјални болници, 3 психијатриски и 5 приватни здравствени установи кои соработуваат со Здравствениот фонд.

Најчитани вести