Свет

Најголем дел од Австријците се против новото ширење на ЕУ

Најголем дел од Австријците се против новото ширење на ЕУ

Најголем дел од Австријците се против приемот на нови членки во ЕУ, а единствена земја која би ја поддржале е Исланд, покажува истражувањето на јавното мислење кое го спровело Друштвото за европска политика.

Најголем дел од Австријците се против прием на Турција во ЕУ, но и земјите на Западен Балкан. Приемот на Македонија го поддржуваат 26 отсто од Австријците, додека 56 отсто се против. Речиси сличен е ставот и кон другите балкански земји.

Генерално гледано, расположението на Австријците спрема проширувањето на стабилното негативно искуство во ЕУ во последните четири години не е променето.